Оскарження арешту майна, накладеного ДВС іпотекодержателями: позиція ВС

Оскарження арешту майна, накладеного ДВС іпотекодержателями: позиція ВС

Постанова ВС: накладення арешту ДВС на квартиру (предмет іпотеки) порушує права іпотекодержателя.

При розгляді спору про звільнення з-під арешту іпотечного майна, накладеного ДВС, суд зазначив, що такий арешт порушує права іпотекодержателя.

Постановою ВС від 16.05.2018 р. по справі №338/1118/16-ц про звільнення майна з-під арешту скасовано рішення попередніх судових інстанцій.

По суті спору. Позивач, як іпотекодержатель, звернувся до суду про звільнення з-під арешту квартири, яку не може реалізувати, оскільки на виконання рішення про стягнення заборгованості за кредитним договором на іпотечну квартиру боржника ДВС було накладено арешт, а банк та позивач уклали договір факторингу, за умовами якого позивач набув у повному обсязі права вимоги до боржника за кредитним договором.

Відмовляючи в задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили з того, що накладення арешту на майно боржника не порушує права позивача на задоволення забезпечених іпотекою вимог за рахунок спірного майна. А позивач не заявляв вимог щодо визнання за ним права власності на предмет іпотеки, як і вимог про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Однак ВС не погодився із такою правовою позицію судів та зазначив, що вони не врахували норми матеріального права ЗУ «Про іпотеку» та зробили помилковий висновок про відмову в задоволенні позову, оскільки накладення арешту на квартиру (предмет іпотеки) порушує права іпотекодержателя, тому така квартира підлягає звільненню з-під арешту, накладеного органом ДВС.

Автор: Олена Петрушевська

Источник

1827
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...