Три законных способа ускорить рассмотрение дела в суде

Три законных способа ускорить рассмотрение дела в суде

Первый — напоминание

Как можно чаще напоминайте о своем деле. Для этого выясните фамилию судьи, который взял ваше дело в производство. Она должна быть указана в постановлении об открытии производства или судебной повестке. Если же по каким-то причинам, вы не располагаете данными документами, то просто обратитесь в канцелярию суда и уточните этот вопрос. Общие номера телефонов судов можно найти на сайте «Судебная власть Украины» или в городских телефонных справочниках. Если же в канцелярии вам сообщат, что дело еще не назначено к рассмотрению, предупредите о том, что вы через два или три дня снова перезвоните и надеетесь получить конкретный ответ на свой вопрос. Обязательно сдержите обещание – звоните каждые два-три дня до тех пор, пока не узнаете фамилию судьи, и после этого обязательно свяжитесь с ним, уточнив, что ждете результата в оговоренные законом сроки.

Второй – официальное общение

Этот способ заключается в том, чтобы перевести общение с представителями суда в официальное русло. Для этого вам необходимо подать в суд письменное заявление, подготовленное в двух экземплярах. Один экземпляр останется в канцелярии суда, второй, на котором вам обязательно должны поставить отметку о принятии заявления с указанием даты и входящего номера, сохранится у вас и, в случае необходимости, будет служить доказательством соблюдения или нарушения сроков рассмотрения вашего дела. Если же у вас нет возможности подать заявление лично, то достаточно отправить его по почте ценным письмом, с описью вложения и уведомлением о вручении. Дата, проставленная на уведомлении, так же будет служить для определения срока рассмотрения дела.

Третий – обращение к Закону

К этому способу следует прибегать в том случае, если первые два не принесли положительных результатов. Вы можете подать жалобу на судью, основываясь на положениях ст. 83 Закона Украины «О судоустройстве и статусе судей». Данным документом предусмотрено, что за существенное нарушение норм процессуального законодательства, в частности связанное с отказом в доступе лица к правосудию, за нарушение установленных законом сроков рассмотрения заявлений, жалоб или дел, а также за грубое или систематическое нарушение правил судейской этики, судья может быть привлечен к дисциплинарной ответственности.

Образец заявления для гражданского процесса


До __________

суддя, __________

П.І.П.

адреса: __________

тел.: __________

«__» _______ 20__ року мною була подана позовна заява до _______ про _______.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 ЦПК України, питання про відкриття провадження у справі суддя вирішує не пізніше трьох днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків та не пізніше наступного дня після отримання судом у порядку, передбаченому частиною третьою цієї статті, інформації про місце проживання (перебування) фізичної особи. Про відкриття провадження у справі суддя постановляє ухвалу.

Згідно ч. 1 ст. 157 ЦПК України, суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів – одного місяця.

Викладене повністю кореспондується з положеннями ч. 2 ст. 7 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів». Цією нормою встановлено, що суди всіх інстанцій повинні забезпечувати не тільки справедливий та неупереджений розгляд справ, але дотримуватися визначених законом строків розгляду справ.

На підставі цього, керуючись ст.ст. 27, 122, 157 ЦПК України,

прошу:

1) відкрити провадження у справі;

2) протягом трьох днів надіслати ухвалу про відкриття провадження у справі на адресу заявника або повідомити мене по телефону про час і місце отримання документів на руки під підпис.

«__» __________ 20__ року підпис


Образец заявления для административного процесса

До __________

суддя, __________

П.І.П.

адреса: __________

тел.: __________

«__» _______ 20__ року мною була подана позовна заява до _______ про _______.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КАС України, питання про відкриття провадження в адміністративній справі суддя вирішує протягом трьох днів з дня надходження позовної заяви до адміністративного суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків позовної заяви, у разі залишення позовної заяви без руху та не пізніш наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною третьою цієї статті, інформації про місце проживання (перебування) фізичної особи. Про відкриття провадження у справі суддя постановляє ухвалу.

Згідно ч. 1 ст. 122 КАС України, адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим кодексом. Справи щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби розглядаються та вирішуються протягом розумного строку, але не більше двадцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Викладене повністю кореспондується з положеннями ч. 2 ст. 7 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів». Цією нормою встановлено, що суди всіх інстанцій повинні забезпечувати не тільки справедливий та неупереджений розгляд справ, але дотримуватися визначених законом строків розгляду справ.

На підставі цього, керуючись ст.ст. 49, 107, 122 КАС України,

прошу:

1) відкрити провадження у справі;

2) протягом трьох днів надіслати ухвалу про відкриття провадження у справі на адресу заявника або повідомити мене по телефону про час і місце отримання документів на руки під підпис.

«__» __________ 20__ року підпис


Образец жалобы на судью

Вища кваліфікаційна комісія суддів України

01601, м. Київ, вул. Липська 18/5

Заявник: __________

Адреса: __________

Тел. __________

Заінтересована особа: __________,

суддя __________ районного суду

__________ області

адреса суду: __________

тел. суду: __________

Скарга (заява) щодо неналежної поведінки судді

«__» __________ 20__ року до __________ районного суду __________ області мною була подана позовна заява до __________ про __________. Питання про відкриття провадження у справі суддя вирішує не пізніше трьох днів з дня надходження позовної заяви до суду. Про відкриття провадження у справі суддя постановляє ухвалу.

Враховуючи відсутність інформації про відкриття провадження, я звернувся до судді __________, на якого була розписана моя справа, із проханням надіслати на мою адресу ухвалу про відкриття провадження у справі. Станом на «__» __________ 20__ року жодних відомостей мені надано так і не було. Відповідно до діючого законодавства, суд має розглянути справу у чітко ви значений законом строк. Тому, поведінка судді стала свідченням порушення мого права на розгляд справи упродовж розумного строку і недотримання суддею вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Статтею 83 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у порядку дисциплінарного провадження в наступних випадках: у разі істотного порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя, у тому числі пов’язане з відмовою у доступі особи до правосуддя; невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом; систематичне або грубе одноразове порушення правил суддівської етики, що підриває авторитет правосуддя.

Право на звернення зі скаргою (заявою) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді, має кожен, кому відомі такі факти (ст. 84 Закону).

На підставі викладеного,

прошу:

1) вжити заходів для притягнення судді __________ районного суду __________ області, __________, до дисциплінарної відповідальності;

2) копію рішення про відкриття дисциплінарної справи надіслати заявнику.

Додатки:

1. копія позовної заяви від __________ року;

2. копія листа від __________ року.

«__» __________ 20__ року підпис

Источник: www.status.kh.ua

1844
RSS
Наиболее предпочтительным способом ускорения рассмотрения дела в суде, из личной практики, я бы рекомендовал второй способ - официальная переписка. У Вас на руках всегда остаётся копия обращения с отметкой суда о принятии, а в случае нарушения Ваших процессуальных прав всегда можно обратиться в вышестоящие интанции
Загрузка...