Порада юриста: Якщо Ви постраждали від ожеледиці

Порада юриста: Якщо Ви постраждали від ожеледиці

Отже, якщо ви впали і відчуваєте, що могли отримати серйозні ушкодження:

    Не йдіть з місця події самостійно. Намагайтесь мінімально рухатися (це радять і лікарі). Якщо ви можете підвестись, краще, звичайно, не лежати на льоду, але і бігти одразу додому чи далі у справах не бажано.

    Залучіться свідками. Якщо на момент падіння разом з вами були супутники, вони зможуть виступити в суді і підтвердити факт вашого падіння. Якщо ж супутників не було, попросіть перехожих, які бачили Ваше падіння і надавали першу допомогу, залишити вам свої контакти. Часто поруч з’являються люди, які подадуть вам руку, допоможуть і запитають чи все гаразд. Саме вони є вашими головними доказами пригоди. Якщо ви не візьмете у 2-3 осіб принаймні номери мобільних телефонів, довести фактичні обставини буде досить складно.

    Викличте швидку. Викличте самі або попросіть ваших супутників чи перехожих викликати вам швидку на місце події. Нехай краще швидка приїде і засвідчить, що ви просто потягнули зв’язки, ніж ви будете йти самостійно в травмпункт, де вам повідомлять про перелом зі зміщенням. Окрім того, в разі отримання серйозних ушкоджень швидка зможе доставити вас одразу в лікарню. Обов’язково візьміть та збережіть довідку швидкої, в якій буде зафіксовано, де саме ви впали і які ушкодження отримали.

    Якщо ви застраховані, викликайте швидку приватної лікарні, в якій ви обслуговуєтесь. Лікарі цієї лікарні принаймні дадуть вам всі квітанції/чеки/накладі, які підтвердять ваші витрати. Державні ж лікарні (ті, які безкоштовні), як правило, також беруть гроші з хворих за кожну процедуру: рентген, накладення гіпсу тощо, але підтвердження оплати ніколи не дадуть (бо медицина безкоштовна). Отже і довести ваші витрати в суді буде неможливо.

    Збережіть довідки, рентгенівські знімки. Якщо окрім лікарів швидкої допомоги вас оглядали й інші лікарі або ви робили певні обстеження, обов’язково збережіть довідки цих лікарів та результати обстежень. Якщо здійснювалося оперативне втручання, було б добре також мати копію історії хвороби. Все це знадобиться при обґрунтуванні отриманої матеріальної та моральної шкоди в суді.

    Збережіть всі чеки та квитанції. Для того, щоб відшкодувати матеріальні витрати, понесені в результаті падіння та ушкодження, зберіть всі чеки та квитанції з лікарні, аптеки, таксі, пов’язані з лікуванням та іншими наслідками події. Згодом ви представите їх суду для підтвердження своїх грошових вимог.

    Зробіть фото місця події. Дуже важливо довести, що причиною вашого падіння стало ні що інше як ожеледиця на тротуарі, і що тротуар не був належним чином оброблений протиожеледними сумішами (доріжка не була посипана піском, сіллю чи іншою сумішшю), льод не був розм’якшений і зсунутий. Для цього попросіть ваших родичів чи друзів якомога швидше (бажано одразу після падіння, в день падіння або на наступний день) зробити фотографії стану тротуару/дорожнього покриття в тому місці, де ви впали.

    Зверніться до професійного юриста. Якщо у Вас є можливість, попросіть знайомих порадити фахового юриста, який спеціалізується на веденні судових справ і має успішний досвід відшкодування матеріальної і моральної шкоди в суді. Проаналізувавши наявні докази і відповідне законодавство, він оцінить перспективу вашої справи, складе позовну заяву і представлятиме ваші інтереси в суді.

    Якщо у вас немає можливості звернутися до юриста: немає грошей, бажання. Не залишайте цю справу просто так.  Ви кожного місяця справно сплачуєте за прибирання прибудинкових територій, бюджет міста/района передбачає прибирання публічних місць. Потрібно навчити владу поважати людську гідність і здоров’я громадян. І якщо дійсно місце вашого падіння було неналежним чином прибране, потрібно зобов’язувати винних осіб нести відповідальність. Незважаючи на час, витрачений вами на справу. Пам’ятайте, якщо кожен з постраждалих намагатиметься добитися справедливості і подаватимуться тисячі позовів, знущання над людьми врешті-решт припиниться.

Дотримання вище викладених нескладних порад допоможе вам згодом виграти судову справу і отримати відшкодування понесеної матеріальної та моральної шкоди. Повідомлений – означає озброєний!


Источник: www.pravotoday.in.ua
 

1308
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...