О госрегистрации земельных участков и прав на недвижимое имущество

О госрегистрации земельных участков и прав на недвижимое имущество

Ухвалені норми Закону передбачають внесення змін до ряду нормативно-правових актів, серед яких: Закони України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про нотаріат», «Про іпотеку», «Про виконавче провадження», «Про Державний земельний кадастр» та інші.
Закон спрямований на вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до положень прийнятого Закону відтепер закріплена можливість подання документів на державну реєстрацію прав як у паперовій, так і в електронній формі шляхом запровадження механізму їх подання.

Важливіших змін зазнали повноваження нотаріусів. Так, відтепер нотаріусів наділено повноваженнями державного реєстратора прав на нерухоме майно, які виникають у результаті вчинення нотаріальних дій, а саме – здійснення нотаріусами державної реєстрації прав власності, реєстрація яких була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, при вчиненні нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва, а також державної реєстрації прав у результаті вчинення нотаріальної дії з такими об’єктами; можливість отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно особами, які мають речові права на чуже нерухоме майно, а також інформації про наявність іпотеки та обтяжень речових прав на нерухоме майно; звільнення фізичних та юридичних осіб від сплати державного мита при проведенні державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані до проведення державної реєстрації прав у порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Необхідно звернути увагу на те, що передбачені Законом заяви в електронній формі можна подавати до органу державної реєстрації прав у порядку, визначеному Законом України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, вже з 01 січня 2013 року.

Закон набув чинності 08 серпня 2012 р., однак деякі положення мають індивідуальний порядок набрання чинності, передбачений самим Законом.

Источник: pravotoday.in.ua

1378
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...